Oorlogsmonument Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Monument naar ontwerp van de architecten Mouffart en Ghallen, wellicht tijdens het interbellum opgericht op het Speelhof, voor de Loonse Sint-Odulphuskerk, ter nagedachtenis van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Kalkstenen zuilconstructie, rustend op een geblokt postament en bekroond met bronzen allegorie van de triomf. Het monument staat te midden van een vierhoekig perkje, afgebakend met een smeedijzeren hekken.

Het postament draagt vooraan een herdenkingsplakkaat waarop een lijst gesneuvelden, bekroond met het stadszegel en voorzien van de betiteling MCMXIV-MCMXVIII – AAN ZIJNE HELDEN – HET DANKBARE BORGLOON; tegen de plint werd na de Tweede Wereldoorlog een extra plakkaat geplaatst ter ere van de oorlogsslachtoffers 1940-45; aan de zijkanten prijkt het signatuur van de architecten, alsook dit van de steenhouwer, Jos Desamory uit Herstal; de overgang tussen het vierkante postament en de ronde herdenkingszuil wordt verzacht door cartouches op de hoeken; de zuil is getooid met het oud-strijdersembleem, een zwaard met bladwerk en een leeuwenfiguur; de bekronende allegorie van de triomf is een gevleugelde vrouwenfiguur met palmtak en trompet.

Bron: Beschermingsdossier DL002261