Oorlogsmonument Mechelen-aan-de-Maas

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Maasmechelen
Deelgemeente Mechelen-aan-de-Maas
Straat Opperveldstraat
Locatie Opperveldstraat zonder nummer, Maasmechelen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Oorlogsmonument Mechelen-aan-de-Maas

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Oorlogsmonument Mechelen-aan-de-Maas

Deze bescherming is geldig sinds 25-06-2002.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Monulfus en -Gondulfus: omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 03-03-2003.

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringinterbellum
Tags Eerste Wereldoorlog

Beschrijving

Monument opgericht in 1920, op het plein voor de Sint-Monulfus- en Gondulfuskerk, ter nagedachtenis van de gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Constructie in kalksteen, gevormd door een postament, waarop afgeknotte obelisk met entablement, het geheel bekroond door een bronzen, patriottische allegorie, een gekroonde vrouwenfiguur in maliënkolder, met een vlag in de linker- en een zwaard in de rechterhand. Het monument staat in een vierkant perkje, omgeven door een laag ijzeren hekwerk, op regelmatige afstanden onderbroken door kalkstenen pijlertjes.

Piëdestal met voluten op de hoeken, het geheel rustend op een sokkel; de sokkel draagt vooraan de inscriptie Mechelen aan Maas aan zyne gesneuvelde helden; het schachtgedeelte, tussen de voluten, is aan drie zijden van inscripties voorzien, alle binnen een geprofileerde omlijsting; vooraan, als bekroning van de plintinscriptie, wordt een lijst gesneuvelden pro patria voorgesteld, het rechtse zijpaneel draagt het opschrift liever den dood dan de schande, het achterste potius mori quam foedari, het linkse anno 1920; de letters en cijfers zijn in de diepte verguld.

De obelisk is sober, slechts getooid met cartouches aan de basis, binnen dewelke een wapenschild (Maasmechelen?) wordt voorgesteld; aan de voorzijde prijkt het opschrift 1914-18, bekroond met een opgeschroefd plakkaat ter nagedachtenis van de Tweede Wereldoorlog; erboven een oudstrijderssymbool; net onder het hoofdgesteld wordt een kruisje afgebeeld. Het hoofdgestel zelf draagt cartouches met hetzelfde wapenschild als aan de basis.

Bron: Beschermingsdossier DL002261

Relaties

maakt deel uit van Mechelen-aan-de Maas

Mechelen-aan-de-Maas (Maasmechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.