Grenspaal nummer 112

Gemeente Maasmechelen
Locatie Weg naar Geneuth zonder nummer, Maasmechelen (Limburg)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Grenspaal en omgeving

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Grenspaal nummer 112

Beschrijving

Voor de dijk van de Maas, binnen de uiterwaard, bleef een gietijzeren grenspaal bewaard, met nummer 112 en datering 1843.

De grenspalen werden geplaatst na de ondertekening van het Verdrag der XXIV Artikelen, waarmee onder meer Nederlands Limburg, aan de overzijde van de Maas, aan België werd onttrokken. Ze bleven vrijwel overal bewaard en worden aangeduid op de stafkaart.

In Hal, ten zuidoosten van Geneuth, bleef grenspaal 111 bewaard; grenspaal 113 bevindt zich meer noordwaarts, nabij Mazenhoven.