Grenspaal nummer 112

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grenspaal nummer 112

• is aangeduid als beschermd monument Grenspaal en omgeving

Beschrijving

Voor de dijk van de Maas, binnen de uiterwaard, bleef een gietijzeren grenspaal bewaard, met nummer 112 en datering 1843.

De grenspalen werden geplaatst na de ondertekening van het Verdrag der XXIV Artikelen, waarmee onder meer Nederlands Limburg, aan de overzijde van de Maas, aan Belgiƫ werd onttrokken. Ze bleven vrijwel overal bewaard en worden aangeduid op de stafkaart.

In Hal, ten zuidoosten van Geneuth, bleef grenspaal 111 bewaard; grenspaal 113 bevindt zich meer noordwaarts, nabij Mazenhoven.

Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs : Schlusmans, Frieda