erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID: 200404   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200404

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
    Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995

Beschrijving

Dit burgerhuis heeft een 19de-eeuwse voorgevel met vrij recente plakkettenbekleding. De oude gevel is nog aanwezig achter deze plakketten. Achter deze banale voorgevel zit een zeer interessant diephuis dat opklimt tot de late middeleeuwen. De achtergevel, de dakconstructie en de balklagen met kenmerkende balksleutel en consoles zijn te dateren in de 15de-16de eeuw.

Het interieur kreeg in de 18de eeuw zijn deels bewaarde rijkelijke aankleding. Het traditionele plafond werd bepleisterd (heden opnieuw voor een deel ontpleisterd) en voorzien van plafond- en wandlijsten met kwarthol profiel. Zowel in de beneden- als in de bovenkamer, aan de straatzijde, staat een merkwaardige schouw met rijk uitgewerkt stucwerk in rococostijl. Op de bovenverdieping is ze intact bewaard. De schouwmantel van de benedenverdieping werd vervangen. De bovenkamer bezit tevens twee originele hoekconstructies met brede paneeldeuren. Een ervan is de toegang tot de kamer, de andere is een hoekkast die opgebouwd werd om de symmetrie van de kamer te behouden.


Bron     : Beschermingsdossier DA002010
Auteurs :  Eeman, Michèle


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200404 (Geraadpleegd op 19-02-2020)