Mergelwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mergelwoning

• is aangeduid als beschermd monument Mergelwoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Avergat

Beschrijving

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveëen onder zadeldak met aandaken, opgebouwd als een gecementeerde mergelconstructie. Rechthoekige ramen en deur. Achter de woning bevindt zich een grotkelder die toegankelijk is vanuit de woning en er onlosmakelijk deel van uitmaakt. Reeds deels vermeld in de Atlas der Buurtwegen.

Dit pand is net als de andere panden in Avergat 19de-eeuwse, één- en tweelagige van het enkel- of dubbelhuistype onder zadeldak, waarvan sommige met oudere kern, alle geheel of gedeeltelijk gebouwd in de voor de gemeente Riemst-Kanne karakteristieke kalkzandsteen mergel, herkomstig uit de plaatselijke steengroeven van Kanne en van de onmiddellijke omgeving. Belangrijk is de zone Avergat waar de huisjes gebouwd zijn tegen de bergwand. Achter de woning bevindt zich hier een grotkelder die diende als groeve om materiaal te ontginnen voor de bouw van de er voor gelegen woning. In deze bergwand werden, achter de huizen, leef- en slaap ruimten uitgehakt, zodat men kan spreken van semi-troglodiete woningen. De kelder en groeve is toegankelijk via de woning en maakt er onlosmakelijk deel van uit. De huisjes zijn inwendig alle van hetzelfde type. De gebouwen zijn meestal gewit of gekaleid met kalkmelk. Dit gebeurde uit bouwfysische (om het mergelsteenoppervlak te beschermen) en uit esthetische overwegingen. In elk geval bepalen deze mergelwoningen de eigen identiteit en het typisch karakter van dit 'witte mergeldorp'.

Bron: Beschermingdossier DL002459