Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Mosdijk
Locatie Mosdijk 4, Lier (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 16-12-1996.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Mosdijk

Deze bescherming is geldig sinds 08-03-1993.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het huis op nummer 4 vormde eertijds mogelijk één geheel met nummer 3 (zie verankeringen en hoogte vensterregisters). Net als nummer 3 bewaart dit huis nog een oude kern en bovendien nog een fraai interieur dat te dateren is op het einde van de 18de eeuw, of ten laatste in het begin van de 19de eeuw.

Op het gelijkvloers betreft dit een klein salon met schouw met schildering en sobere stucplafonds met lijstwerk. Op de eerste verdieping zijn er drie kamers met dito stucplafonds geschikt rond een centrale traphal. Het kleinste salon vooraan, zonder schouw, vertoont op de oude pleisterlagen nog fragmenten van een geschilderde lambrisering. De beide grote salons hebben 18de-eeuwse schouwmantels waarbij de gestucte kooflijsten van het plafond overgaan in een fraai uitgewerkte profilering als kroon. De stucplafonds volgen de traveeën van de oudere balkenlaag. Mooie paneeldeuren en deuromlijstingen in de traphal met functioneel ossenoog-raam dat de traphal van natuurlijk licht voorzag. Trap met balusters op het gelijkvloers aangepast. Op de tweede verdieping wordt de traphal verlicht door een daklicht. Op deze verdieping werd in de historische dakstoel een mansardekamer uitgebouwd. Er bleef een sierlijke 18de-eeuwse paneeldeur bewaard.

Bron: Beschermingsdossier DA002078

Relaties

maakt deel uit van Mosdijk

Mosdijk (Lier)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.