erfgoedobject

Mergelwoning

bouwkundig element
ID: 200416   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200416

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mergelwoning
  Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

 • is aangeduid als beschermd monument Mergelwoning
  Deze bescherming is geldig sinds 20-04-2006

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Avergat
  Deze bescherming is geldig sinds 17-03-1995

Beschrijving

Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak met een aanbouw tegen de zijgevel onder lessenaarsdak. De voorgevel van de woning werd ogenschijnlijk opgehoogd, waardoor een asymmetrisch dak ontstaan is. De woning is uitgevoerd in witgekalkte mergel. De boven- en onderdorpels van de ramen en de deuromlijsting zijn blauw geschilderd. Achter de woning bevindt zich een grotkelder die diende als groeve om de woning te bouwen, toegankelijk via de woning en er onlosmakelijk mee verbonden.

Dit pand is net als de andere panden in Avergat 19de-eeuwse, één- en tweelagige van het enkel- of dubbelhuistype onder zadeldak, waarvan sommige met oudere kern, alle geheel of gedeeltelijk gebouwd in de voor de gemeente Riemst-Kanne karakteristieke kalkzandsteen mergel, herkomstig uit de plaatselijke steengroeven van Kanne en van de onmiddellijke omgeving. Belangrijk is de zone Avergat waar de huisjes gebouwd zijn tegen de bergwand. Achter de woning bevindt zich hier een grotkelder die diende als groeve om materiaal te ontginnen voor de bouw van de er voor gelegen woning. In deze bergwand werden, achter de huizen, leef- en slaap ruimten uitgehakt, zodat men kan spreken van semi-troglodiete woningen. De kelder en groeve is toegankelijk via de woning en maakt er onlosmakelijk deel van uit. De huisjes zijn inwendig alle van hetzelfde type. De gebouwen zijn meestal gewit of gekaleid met kalkmelk. Dit gebeurde uit bouwfysische (om het mergelsteenoppervlak te beschermen) en uit esthetische overwegingen. In elk geval bepalen deze mergelwoningen de eigen identiteit en het typisch karakter van dit 'witte mergeldorp'.


Bron     : Beschermingdossier DL002459
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed
Datum  : 2006


Relaties

 • Is deel van
  Avergat
  Avergat (Riemst)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Mergelwoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200416 (Geraadpleegd op 23-10-2019)