erfgoedobject

Mergelwoning

bouwkundig element
ID
200424
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200424

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mergelwoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Mergelwoning
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mergelkern van Kanne
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Mergelkern van Kanne
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Tweelagig enkelhuis van twee traveeën, deels onder zadeldak; deels onder lessenaarsdak, rechthoekige ramen met kalkstenen lekdrempels en dito deur met vlakke, kalkstenen omlijsting; volledig in mergel. Gebouwd in mergel. Achter de woning bevindt zich een grotkelder, toegankelijk via de woning. Reeds vermeld in de Atlas der Buurtwegen. Mergel is een marinaal, sedimentair gesteente, ontstaan uit samengekitte kalkresten van zeediertjes, afgezet in een ondiep gedeelte van de zee tijdens de jongste formatie van het Mesozoïcum. Deze steen is een poreuze, zachte, doch homogene kalksteen van witgeelachtige kleur, patinerend tot lichtgrijs. De ontgonnen steen werd geëxporteerd tot ver buiten de onmiddellijke omgeving voor de bouw van kerken, kastelen, kloosters en bij de constructie van architecturaal kwaliteitsvolle panden.

Het Avergat is de oeroude naam van de dalwand en de aan de voet ervan lopende straat, begrensd door de zogenaamde Mosserdel en Susserdel. Het achterliggende plateau is eeuwenlang vele honderden meters uitgehold door de winning van mergel als bouwsteen. Avergat is steeds het hart van de mergelontginning geweest. Men zit daar 42 meter onder de grond en de deklaag (leem, zand, kiezel, mergel) die het gewelf vormt, is tot 30 meter dik. De oudste inscripties gaan terug tot de 17de eeuw. De door de steenwinning ontstane en met elkaar in verbinding staande gangenstelsels Driesberg, Putberg en Grootberg (de vaak ten onrechte genoemde Avergaten), vormen een totale oppervlakte van circa 30 hectare.


Bron: Beschermingdossier DL002460
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Kanne

 • Is deel van
  Mergelkern van Kanne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Mergelwoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200424 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.