Schandpaal

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schandpaal

• is aangeduid als beschermd monument Schandpaal

Beschrijving

Schandpaal van 1772 (zie inscriptie op voetstuk onder wapenschild), in 1849 op het kerkhof geplaatst en voorzien van een kruisbeeld; in 1907 lag hij afgebroken op een grond naast het kerkhof; in 1909 in zijn oorspronkelijke vorm terug samengesteld en heropgericht op de hoek van Kerk- en Romain Steppestraat; in 1971 verplaatst naar de Kerkhofdries.

Arduinen kaak met hoge octogonale sokkel, buikige zuil en composiet kapiteel in Lodewijk XVI-stijl; arduinen kroonstuk met gehurkte leeuw steunend op een blazoen met wapenschild van de familie Durfort de Lorges de Duras, heren van Sint-Amands van 1765 tot 1776. Slechts een klein gedeelte van de schandpaal is nog origineel: bij de heroprichting in 1909 werden het voetstuk, een deel van de zuil en de leeuw vernieuwd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Algemeen en Gebouwen, Sint-Amands, dossier 10/3/b.
  • HERTSENS Y., Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 1987, p. 19, 21, 41, 46.
  • SERVAES P., De schandpaal te Sint-Amands,, in Klein-Brabant Informatieblad, III, nummer 9, september 1964, p. 9-12.

Auteurs : Plomteux, Greet, De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

In 2017 werd de schandpaal bij rioleringswerken verplaatst naar een nieuwe locatie op hetzelfde plein.

Auteurs : Hooft, Elise