Schandpaal

Gemeente Sint-Amands

• Adrescontrole Sint-Amands (adrescontroles: 20-10-2006 - 20-10-2006).
  • Inventarisatie Sint-Amands (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Schandpaal

is beschermd als monument Schandpaal

Beschrijving

Schandpaal van 1772 (zie inscriptie op voetstuk onder wapenschild), in 1849 op het kerkhof geplaatst en voorzien van een kruisbeeld; in 1907 lag hij afgebroken op een grond naast het kerkhof; in 1909 in zijn oorspronkelijke vorm terug samengesteld en heropgericht op de hoek van Kerk- en Romain Steppestraat; in 1971 verplaatst naar de Kerkhofdries.

Arduinen kaak met hoge octogonale sokkel, buikige zuil en composiet kapiteel in Lodewijk XVI-stijl; arduinen kroonstuk met gehurkte leeuw steunend op een blazoen met wapenschild van de familie Durfort de Lorges de Duras, heren van Sint-Amands van 1765 tot 1776. Slechts een klein gedeelte van de schandpaal is nog origineel: bij de heroprichting in 1909 werden het voetstuk, een deel van de zuil en de leeuw vernieuwd.

• Provinciaal Archief Antwerpen, Algemeen en Gebouwen, Sint-Amands, dossier 10/3/b.
  • HERTSENS Y., Geschiedenis van Sint-Amands, Sint-Amands, 1987, p. 19, 21, 41, 46.
  • SERVAES P., De schandpaal te Sint-Amands,, in Klein-Brabant Informatieblad, III, nummer 9, september 1964, p. 9-12.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle & Plomteux, Greet