Neoclassicistische meergezinswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Berchem
Straat Generaal Capiaumontstraat
Locatie Generaal Capiaumontstraat 19, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Herinventarisatie Zurenborg (Antwerpen) (inventarisatie: 01-07-2013 - 30-06-2015).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Hoekcomplex De Aarde: onderdeel

Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem

Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1913 gebouwd voor mevrouw Dubois-Vermeir uit de Cobdenstraat 32 in Antwerpen. Zij liet het pand bouwen als opbrengsteigendom, de originele plattegrond in het bouwdossier laat zien dat de woning in drie appartementen was onderverdeeld. Aannemer Auguste Wolfs tekende het ontwerp en zorgde wellicht ook voor de uitvoering.

Het huis is een buitenbeentje in dit deel van de wijk Zurenborg, waar de meeste woningen in een meer expressieve eclectische of art-nouveau-bouwstijl zijn ontworpen. De bouwstijl van dit pand is zeer klassiek en gaat verder op de standaard 19de-eeuwse vormgeving van een stedelijke neoclassicistische burgerwoning. Zowel de afmetingen, de indeling en de afwerking van het stuc- en houtwerk zetten de sterke 19de-eeuwse traditie verder.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een houten kroonlijst op klossen en modillons, een hardstenen plint en een bepleisterd en witgeschilderd parement. Horizontale ritmering door de kordonlijsten en de doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen in een geprofileerde omlijsting met sluitstukken. De begane grond kreeg imitatievoegen, eenvoudige maar zeer verzorgde stucwerkdecoratie over de gehele gevel. Accent op de centrale travee met het balkon, dat een uitbuikende smeedijzeren leuning kreeg. Schrijnwerk deels bewaard, onder meer van de dubbele voordeur. In de plint, voetenschraper en twee lage keldervensters.

Ook het interieur volgt de 19de-eeuwse normen, en kreeg een enkelhuisindeling, met de gang met trappenhuis aan de rechterzijde van de woning, met links daarvan op elke bouwlaag een enfilade van salon en eetkamer, keukens in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3646.

Bron: -

Auteurs: Hooft, Elise

Datum tekst: 2014

Relaties

maakt deel uit van Generaal Capiaumontstraat

Generaal Capiaumontstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.