erfgoedobject

Neoclassicistische meergezinswoning

bouwkundig element
ID
200469
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200469

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische meergezinswoning werd rond 1913 gebouwd voor mevrouw Dubois-Vermeir uit de Cobdenstraat 32 in Antwerpen. Zij liet het pand bouwen als opbrengsteigendom, de originele plattegrond in het bouwdossier laat zien dat de woning in drie appartementen was onderverdeeld. Aannemer Auguste Wolfs tekende het ontwerp en zorgde wellicht ook voor de uitvoering.

Het huis is een buitenbeentje in dit deel van de wijk Zurenborg, waar de meeste woningen in een meer expressieve eclectische of art-nouveau-bouwstijl zijn ontworpen. De bouwstijl van dit pand is zeer klassiek en gaat verder op de standaard 19de-eeuwse vormgeving van een stedelijke neoclassicistische burgerwoning. Zowel de afmetingen, de indeling en de afwerking van het stuc- en houtwerk zetten de sterke 19de-eeuwse traditie verder.

De woning telt drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, met een houten kroonlijst op klossen en modillons, een hardstenen plint en een bepleisterd en witgeschilderd parement. Horizontale ritmering door de kordonlijsten en de doorlopende onderdorpels. Rechthoekige muuropeningen, op de verdiepingen in een geprofileerde omlijsting met sluitstukken. De begane grond kreeg imitatievoegen, eenvoudige maar zeer verzorgde stucwerkdecoratie over de gehele gevel. Accent op de centrale travee met het balkon, dat een uitbuikende smeedijzeren leuning kreeg. Schrijnwerk deels bewaard, onder meer van de dubbele voordeur. In de plint, voetenschraper en twee lage keldervensters.

Ook het interieur volgt de 19de-eeuwse normen, en kreeg een enkelhuisindeling, met de gang met trappenhuis aan de rechterzijde van de woning, met links daarvan op elke bouwlaag een enfilade van salon en eetkamer, keukens in de achterbouw.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers Berchem, 956 # 3646.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische meergezinswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200469 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.