erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 200470   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200470

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

  • is aangeduid als beschermd monument Eclectisch burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 11-04-1984

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Zurenborg: deel Berchem
    Deze bescherming is geldig sinds 10-01-1980

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd in 1900 ontworpen door architect G. Rooses in opdracht van Bruno Van Aalst. G. Rooses bouwde sinds begin jaren 1890 een veeleer conventioneel, klassiek geïnspireerd oeuvre uit van voornamelijk doorsnee burgerhuizen. De woning heeft een natuurstenen lijstgevel, die volgens de neoclassicistische standaarden is ingedeeld, maar door de decoratie uit de Egyptische stijl en uit de art nouveau, krijgt de gevel haar eclectisch, origineel karakter.

De woning telt drie travee├źn en drie bouwlagen onder zadeldak. De witte natuurstenen gevel heeft een hoge plint in blauwe hardsteen en een overkragende houten kroonlijst. Horizontale markering door gekorniste doorlopende lekdrempels en puilijst. De kleurrijke tegelfries onder de kroonlijst is een element uit de art nouveau. Op de begane grond, klassieke indeling met deur en twee vensters in hardstenen omlijsting met gemarkeerde hoekstenen. Nadruk op de bel etage, met een centraal deurvenster onder een zware entablementbekroning. Daarnaast, twee rechthoekige smalle vensters met rondbogig boogveld waarin maskers en ranken, typische neo-Vlaamserenaissancistische decoraties. Op de bovenverdieping, drie gekoppelde rechthoekige vensters, in verdiepte velden en met tussenzuilen die verwijzen naar de Egyptische architectuur.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 1073.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200470 (Geraadpleegd op 03-06-2020)