Eclectisch burgerhuis

Deelgemeente Berchem

Stijleclecticisme
Dateringvóór WO I

Dit eclectisch burgerhuis werd in 1907 opgetrokken naar een ontwerp van architect D. Wagemans.

Het betreft een enkelhuis met een ongelijk aantal traveeën en drie bouwlagen onder een plat dak.

De lijstgevel is voorzien van een natuurstenen parement, ingedeeld in horizontale registers door middel van kordonvormende lekdrempels op de tweede en de derde bouwlaag en een kroonlijst. Elk register is uitgewerkt als een afzonderlijk, fantastisch entablement zonder enige samenhang met de rest van het gebouw.

Het gebouw is opvallend ruk versierd met bossagewerk, gecannuleerde pilasters, boogfriesen, festoenen, cartouches, strikken, guirlandes, consoles, leeuwtjes, rozetten, trigliefen, klossen en tandlijst.

De muuropeningen zijn rechthoekig, met uitzondering van een korfboogvenster op de begane grond.

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000613, Generaal Capiaumontstraat 6: huis (zie 1350), beschermingsdossier (S.n., s.d.).

Auteurs: Dubaere, Barbara