erfgoedobject

Remise en hovenierswoning in gemeentepark

bouwkundig element
ID: 200475   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200475

Juridische gevolgen

Beschrijving

De remise werd circa 1908-1910 op de plaats van een oudere constructie gebouwd door de familie Neut-Van der Veken als dependentie van hun kasteel. De hovenierswoning (gedeelte kant Venusstraat) werd wellicht tussen beide wereldoorlogen aangebouwd.

De remise omvat onder meer een koetshuis, een paardenstal en een duiventoren. Links vooraan bevindt zich de hovenierswoning. De remise is een langgerekte constructie in baksteen onder leien daken. De architectuur is speels opgevat en getuigt van een invloed van de art nouveau: een levendig dakenspel met dakkapellen en schouwen, gevels in rode baksteen en accenten in blauwe hardsteen en witte natuursteen.

De gevelarchitectuur van de hovenierswoning is soberder uitgewerkt. De overkragende dakconstructie verwijst naar de cottagestijl.

Het interieur van beide dienstgebouwen is functioneel bedoeld en bevat geen artistiek waardevolle elementen. Aan de noordoostkant bevindt zich nog een duiventoren, die vrijstaat van de remise maar op de erfscheiding gebouwd werd tegen het buurpand aan.


Bron     : Beschermingsdossier DA002153
Auteurs : Aerts, Willem


Relaties

  • Is deel van
    Brecht
    Brecht (Brecht)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Remise en hovenierswoning in gemeentepark [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200475 (Geraadpleegd op 21-05-2019)