erfgoedobject

Drie traditionele eenkamerwoningen

bouwkundig element
ID
200491
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200491

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie éénkamerwoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Eénkamerwoningen
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Geheel van drie gekoppelde, traditionele eenkamerwoningen uit de tweede helft van de 16de eeuw, die tot de oorspronkelijke bebouwing van de Rozenstraat behoren. De fabrikant van zijdestoffen J.F. Bresiers liet in 1857 de vensters aanpassen.

Volgens spiegelbeeld- en repeterend schema gekoppelde breedhuizen van elk twee traveeën en één bouwlaag onder een zadeldak (nok parallel aan de straat, pannen). De beschilderde, gecementeerde lijstgevels, zijn mogelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, verankerd door smeedijzeren muurankers. De ordonnantie omvat per pand een lage inkomdeur met een gestrekte latei op kraagstenen uit zandsteen, en een aangepast rechthoekig venster met een hardstenen lekdrempel boven een keldermond. Het betrof oorspronkelijk allicht kruiskozijnen, waarvan de dorpels werden verhoogd en verlaagd. Een doorlopende houten kroonlijst op klossen vormt de gevelbeëindiging. De venstertraveeën van de drie panden worden bekroond door klimmende dakkapellen in metselwerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1857#91.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Drie traditionele eenkamerwoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200491 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.