Kapel Moeder van Smarten

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Heist-op-den-Berg
Deelgemeente Heist-op-den-Berg
Straat Aarschotbaan
Locatie Aarschotbaan zonder nummer, Heist-op-den-Berg (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Kapel Moeder van Smarten

Deze bescherming is geldig sinds 05-03-2001.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Moeder van Smarten

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Traditionele Onze-Lieve-Vrouwekapel van 1862 als getuige van de diepgewortelde mariale devotie in onze gewesten. Eenvoudige baksteenconstructie zonder uitgesproken stijlkenmerken.

Te midden van de velden: "Kapel Moeder van Smarten, sta ons bij". Rechthoekige kapel van één + één travee en één bouwlaag onder zadeldak (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen), oostelijke koorgevel met gevelsteen "1862". Bakstenen lijst- en puntgevels met dito sokkel, gecementeerde hoekblokken en overhoekse baksteenfries. Rechthoekige deur in gecementeerde omlijsting met opschrift en kruis. Zijgevels met rondboogvensters en nisjes van gesinterde baksteen met bewaarde terracotta (?) reliëfs.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Steyaert, Rita

Datum tekst: 1997

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.