Begijnenwoning

Gemeente Mechelen

Deze aanduiding is geldig sinds 02-12-1998.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Typologiebegijnenhuizen

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen ontstaan uit de herverdeling van de woningen Nonnenstraat 29 en 31. Zoals blijkt uit de achtergevel en de plaatsing van de (dichtgemaakte) oude toegang van de kelder hoorde de rechtertravee oorspronkelijk bij het nummer 31. Deze aanpassingen werden vermoedelijk rond 1750 doorgevoerd, datum die voorkomt op een gestucte balk van het gelijkvloers.

Gedecapeerde gevel waarin nog sporen van de oorspronkelijke gevelordonnantie te zien zijn. De oude inwendige structuren van moer- en kinderbalklagen bleven bewaard. Binnenschrijnwerk nog ten dele 18de-eeuws. Enkele vermoedelijk 18de-eeuwse ramen met ijzeren roedeverdeling en op- en neerschuifbare makelaar. Kelder met kruisribgewelf.

Bron: Beschermingsdossier DA002366