Begijnenhuis

Gemeente Mechelen

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Groot Begijnhof: gedeelte

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte

Typologiebegijnenhuizen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Breedhuis van drie traveëen en twee bouwlagen onder zadeldak. Gedecapeerde bakstenen gevel met eenvoudige rechthoekige vensters en sporen van een oudere gevelindeling. De achtergevel wordt gevormd door een dubbele puntgevel waarvan de linkse aansluit op Twaalf Apostelenstraat 21; vlechtingen met gesinterde bakstenen. Vermoedelijk gebouwd in de 17de eeuw tussen de nummers 21 en 25 (het grondplan verbreedt achter het nummer 21) en aangepast in de 18de eeuw.

Inwendig zijn alle oorspronkelijke elementen nog aanwezig: oude opgeklampte deuren, de bepleisterde moer- en kinderbalken met 18de-eeuws stucwerkprofilering zijn grotendeels verstopt door behangpapier; schouwboezems met 18de-eeuws profielwerk; 18de-eeuwse balustertrap naar de verdieping en de zolder. Zolder van diephuis achter nummer 21 met spanten opgebouwd uit krom- en priemstijlgebint; aanpassingen door aankapping met breedhuis; vloer van aardewerktegels.

Bron: Beschermingsdossier DA002366