Dorpspomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpspomp

• is aangeduid als beschermd monument Dorpspomp

Beschrijving

Dorpspomp gestoken in 1870 om de gemeente te voorzien van drinkbaar water. Arduinen pijler met bekronend driehoekig fronton, ijzeren bekroning, pomp en zwengel en halfronde waterbekkens; aan voorzijde wit marmeren plaat met wapenschild van gravin Van der Noot de Duras met eronder heden onleesbaar opschrift "Erkentenis/ aan Mevrouw gravin d'Oultremont/ geboren gravin Van der Noot de Duras/ door/ Jonkheer Adr. d'Oultremont de Duras/ en/ de gemeente O.-L.-V.-Waver"; verder paneel met jaartal "MDCCCLXX".

Heterogene omringde bebouwing. voornamelijk uit de 20ste eeuw.

• S.N., Onze-Lieve-Vrouw-Waver 1900, Sint-Katelijne-Waver, 1900 sine loco, 1989, p. 25