Teksten van Hofje van Olijven

Hofje van Olijven ()

Het Hofje van Olijven bestaat uit een beeldengroep die Christus en de Apostelen in de hof van Olijven voorstelt. De beelden zijn opgesteld op een podium dat zich bevindt in de hoek van het kloosterpand Cadix tegenover het Klapgat en de hoofdingang van de Sint-Janskerk. Ze zijn omgeven door een smeedijzeren hekwerk en beschermd door een dak.

Historiek

De juiste ouderdom van de beeldengroep is niet gekend. In ieder geval bestond ze reeds voor 1578. In dat jaar bouwde men een muur rond de beelden om ze aan het zicht te onttrekken van de geuzen. De huidige beelden zouden in de 17de eeuw kunnen gedateerd worden.

In 1797 werd het hofje door de Fransen afgebroken en de materialen openbaar verkocht; de beelden waren echter van tevoren in veiligheid gebracht. In 1803 werd het hofje opnieuw ingericht. Het bleef sindsdien ongewijzigd.

Tot in de 19de eeuw werden hier bedevaarten georganiseerd bij hongersnood, onheil of epidemieën.

Beschrijving

Het betreft vier houten levensgrote beelden die Christus voorstellen met drie slapende apostelen: Petrus, Jacobus en Johannes. Ze zijn opgesteld tussen enkele losse rotsblokken. De beelden zijn heden wit geschilderd doch er zijn sporen van een oudere polychromie. Een auteur van de beelden is niet gekend.

Bron: Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000868, Hofje van Olijven.
Auteurs:  Brenders, Francis

Tegenover het Klapgat en in de buurt van het westportaal van de Sint-Janskerk bevindt zich een 16de- of 17de-eeuwse houten beeldengroep die Christus in de Hof van Olijven met drie van zijn apostelen voorstelt. Onder de huidige witte beschildering van de beelden zijn sporen van polychromie zichtbaar. De figuren zijn opgesteld achter een smeedijzeren hek en worden beschermd door een leien afdak.

Bron: Aerts, W., Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen, 1994-1996, Turnhout, 1997, p.131.
Auteurs:  Aerts, Willem