erfgoedobject

Voetgangerstunnel onder Nielsestraat

bouwkundig element
ID
200533
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200533

Juridische gevolgen

Beschrijving

De tunnel onder de Nielsestraat maakt deel uit van de Wijk Noeveren, beschermd als dorpsgezicht (begrensd door de Nielsestraat, een deel van de Noeverseweg, de Rupel en de Bassinlei) en monument (voetgangerstunnel onder Nielsestraat, met inbegrip van de bermen en keermuren ter hoogte van de machinekamer Frateur; meesterwoning(nummer 196) en arbeidershuisjes (nummers 187-195) van de site Frateur; paapovens, schouw en ringoven van de steenbakkerij Gebroeders Lauwers; ringoven, klampovens en droogloodsen van de steenbakkerij Frateur; schouw van de steenbakkerij Peeters-Van Mechelen), Ministrieel Besluit van 25 juli 1986.

Wijk Noeveren is een industriële site uit de 19de en 20ste eeuw met meesterwoningen uit 1845-1850 en in serie gebouwde arbeidershuisjes (1845-1935). De steenbakkerij "Gebroeders Lauwers" bewaart onder meer paapovens, een schouw en een ringoven uit de vroege 20ste eeuw. De steenbakkerij "Frateur" bestaat reeds van in het begin van de 18de eeuw. De klampovens zijn 19de-eeuws, de ringoven is van 1911-1913. Van steenbakkerij "Peeters-Van Mechelen" bleven één ringoen en één schouw bewaard. Alle droogloodsen van dit bedrijf werden gesloopt.


Bron: Aerts, W., Beschermd cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen. Arrondissement Antwerpen, Wommelgem, 1990, p. 236.
Auteurs: Aerts, Willem
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Nielsestraat

  • Is deel van
    Wijk Noeveren

  • Is gerelateerd aan
    Steenbakkerij Frateur


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Voetgangerstunnel onder Nielsestraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200533 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.