erfgoedobject

Steegbeluik

bouwkundig element
ID
200554
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200554

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Drie steegbeluiken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De overzijde van de Stokerijstraat en het verder verloop wordt voornamelijk gekenmerkt door drie in dezelfde stijl ontworpen steegbeluiken met toegang op straatbreedte met name de Cargadoorstraat en de Vizierstraat rechts en de Bandelierstraat bij het einde van de straat links, daterend van 1882 en 1883. Ze omvatten sobere bakstenen hoekhuizen met afgesnuite travee in de Stokerijstraat (nummers 6-8, 10-16, 18, 53-55, 57-59). Drie bouwlagen hoog, onder afgewolfd dak (pannen) geritmeerd door getoogde vensters met arduinen lekdrempels en afgelijnd door een baksteenfries onder de kroonlijst op klosjes. Gemarkeerde deuren onder gebogen druiplijst bij nummers 6, 12 en 14. De beluiken vormen telkens een doodlopend geplaveid straatje, doorlopend genummerd van 1 tot 12, afgesloten door twee huisjes. Gelijkaardige bakstenen arbeidershuisjes met twee en een halve bouwlaag en twee traveeën geritmeerd door blinde bakstenen risalieten boven de deur. Identieke omlopende baksteenfries onder de kroonlijst.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NB N-O, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De twee steegbeluiken in het begin van de Stokerijstraat aan de rechterkant, namelijk de vroegere Cargadoorstraat en de Vizierstraat (voorheen gelegen tussen de huidige nummers 2 en 22), werden al vóór 2000 gesloopt.

  • Geopunt Vlaanderen, Luchtfoto winter 2000-2003, Stokerijstraat, Gent [online], https://www.geopunt.be/ (geraadpleegd op 29 oktober 2020).
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Steegbeluik [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200554 (Geraadpleegd op )