Koeltorens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koeltorens

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Beringen

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Steenkoolmijn van Beringen

Beschrijving

Vier betonnen koeltorens opgetrokken ter vervanging van de houten voorlopers, respectievelijk van noord naar zuid: koeltoren nummer 1: schouwvormige koeltoren van 2.500 m3, ontwerp A.- & F. Hamon Fres; betonstudie en funderingen door de S.A. de Travaux Tirifahy, Charleroi, 1923; uitgevoerd in gewapend betonmetselwerk. Koeltoren nummer 2, schouwvormige koeltoren van 2.500 m3, met luchtinlaat op circa 4/5 hoogte en lichte uitkraging bovenaan; ontwerp waarschijnlijk door eigen studiebureau der mijn (G. Davaine), circa 1925-'26; zelfde betonuitvoering als koeltoren links.
Koeltoren nummer 3: schouwvormige koeltoren van 5.000 m3, naar ontwerp van S.A. Hamon, 29.8.1942. Zelfde vormgeving en uitvoering als koeltoren nummer 1, doch hoger (namelijk 38 m) en grotere doormeter (namelijk 38,46 m aan de voet); in gebruik sedert 1944.
Koeltoren nummer 4: gewapend-betonnen hyperbolische koeltoren van 6.000 m3. 1950-1952.