Kleedkamers en stortbaden

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Beringen
Deelgemeente Koersel
Straat Koolmijnlaan
Locatie Koolmijnlaan zonder nummer, Beringen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Beringen (actualisaties: 05-09-2007 - 07-09-2007).
  • Adrescontrole Beringen (adrescontroles: 30-10-2007 - 30-10-2007).
  • Inventarisatie Beringen (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kleedkamers en stortbaden

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Steenkoolmijn van Beringen

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is deel van de bescherming als monument Steenkoolmijn van Beringen

Deze bescherming is geldig sinds 22-12-1993.

Beknopte karakterisering

Typologiemijngebouwen
Dateringinterbellum

Beschrijving

Kleedkamers en stortbaden opgetrokken in drie bouwfasen: 1922-23 (zuidwesten), 1925-26 (noordwesten) en 1953 (annex ten oosten van beide voorgaande), telkens naar ontwerp van eigen studiebureel (A. Huybrighs?). Het eerste gedeelte werd blokvormig opgebouwd met (op eerste verdieping) als centraal element de douches. Dit centrale gedeelte telt slechts twee bouwlagen, doch is omgeven door drie bouwlagen met "op de eerste verdieping en aansluitend aan de douches" kleedkamers en sanitaire voorzieningen; boven deze: burelen, en in de zuidelijke blok lampenzaal met passerelle naar schachtgebouwen. In het geheel valt een opmerkelijke afwisseling van de constructiemethoden op: in de kleedkamers rusten betonnen vloeren op metalen I-balken (als moer- en kinderbalken), rustend op gietijzeren kolommen met door ribben ondersteunde vlakke kopplaat; het centrale gedeelte werd echter opgebouwd door middel van betonnen vloeren op betonnen moerbalken. Ook in de spanten valt deze dualiteit op: boven de burelen werd gebruik gemaakt van houten hangspanten tegen beglaasd metalen spant met verluchtingskap boven douches, en beglaasd metalen spant met opgehaald bintstuk boven de lampenzaal. Het interieur is bijna overal tot op manshoogte met ceramiektegels bezet. Het gedeelte van 1925-26 is grotendeels als spiegelbeeld van het voorgaande uitgevoerd, met aan de noordelijke zijde, op eerste verdieping, betaal- en controlezaal. Toegang tot laatstgenoemde monumentaal uitgevoerd.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Steenkoolmijn van Beringen

Koolmijnlaan 201-203 (Beringen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.