erfgoedobject

Directeurs- en ingenieurswoningen

bouwkundig element
ID: 200572   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200572

Juridische gevolgen

Beschrijving

Aan de Paalsesteenweg, tegenover de mijn, reeks ingenieurswoningen. Alleenstaande gebouwen (sommige tweegezinswoningen), gelegen in ruime tuinen, door muren van de straat afgesloten. De oudste voorbeelden zijn opgetrokken uit hetzelfde materiaal als de oudste tuinwijkwoningen (beschilderde betonblokken met bakstenen banden) in de Stationsstraat en Dwarsstraat (zie tuinwijk Beverlo), en dateren dus van circa 1910. Opvallend is het materiaalgebruik, het volumespel, het gebruik van puntgevels met houten windborden en rechthoekige muuropeningen onder metalen I-balken.

Hier bevindt zich ook de directeurswoning, gebouwd in 1912 naar ontwerp van A. Huybrighs, opgetrokken uit het hoger vermelde materiaal; het gebouw is bovendien voorzien van een torenachtige verhoging onder tentdak, de bovenste geleding in imitatie-vakwerk, en verschillende houten uitbouwsels (erker, wintertuin).

De overige villa's zijn recenter (1924, 1927), en zijn opgetrokken in verschillende stijlen; bij het Kioskplein bijvoorbeeld in dezelfde stijl en met dezelfde afwerking als type I van de tuinwijk, doch hier ruime eengezinswoningen.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Beringen: Mijncités
    Aakstraat 1-3, Alfred Habetslaan 2-20, 26-40, Berkenstraat 1-23, 2-28, Beverlosesteenweg 444-454,...

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Directeurs- en ingenieurswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200572 (Geraadpleegd op 19-08-2019)