Hoofdgebouw

Beschrijving

Badinrichtingen, kleedkamers, lampenzaal, burelen en andere administratieve functies ondergebracht in architecturaal hoogstaand en zeer functioneel gebouw. Vier bouwlagen, onder plat dak, opgetrokken in betonskelet (Hennebiquesysteem); betonstudies door ingenieur Parein, architectuurontwerpen door eigen studiebureel; uitvoering: 1920-1924. Begane grond ingenomen door toegangsfuncties, stelplaatsen en magazijnen. Hoofdtoegang leidt via monumentale trap naar betaalzaal in tweede bouwlaag en naar de zogenaamde "Sint-Barbarahal" over derde en vierde bouwlaag.

Functioneel is het gebouw van oost naar west ingedeeld en geconcentreerd rond drie met glazen bovenlichten afgedekte hallen. In het westen, adminstratie- en directieburelen, en technische diensten op twee niveaus geconcentreerd rond indrukwekkende representatiehal. Centraal bevindt zich de reeds vermelde Sint-Barbarahal, of hal der ondergrondse mijnwerkers, welke via groten glazen deur in de westelijke wand toegang geeft tot kleedzaal (twee niveaus met metalen tussenverdiepingen, overdekt door indrukwekkend metalen spant met beglaasd bovenlicht) en douches.