Ontvangstgebouw schacht II, opgetrokken vanaf 1916-17, (ontwerp eigen studiebureau) nog grotendeels in originele toestand, alhoewel verzakt door mijnschade. Bakstenen gebouw van drie bouwlagen, onder mansardedak (asfaltbedekking). Voet schachttoren is in deze constructie opgenomen. Aan zuidelijke gevel sluit middentravee van derde bouwlaag rechtstreeks aan op een loopbrug voor mijnwagentjes. Van het ontvangstgebouw van schacht I werd enkel een gedeelte der begane grond behouden, om de overschakeling op SKIP mogelijk te maken. Beide ontvangstgebouwen verbonden door smalle constructie van één bouwlaag en elf traveeën onder plat dak: verpleegzaal, en rapportburelen ondergrond.
Vanaf ontvangstgebouw II: loopbrug voor mijnwagentjes (1919-'20) naar kolenwasserij en zeverij: deels gesloten deels open baksteenmetselwerk, telkens op basis van baksteenpijlers en draagbogen; overdekte betonnen goot, doch ten zuiden van de centrale werkhuizen open scharnierloze geklonken vakwerkliggers met gebogen boven- en rechte onderrand. Vanaf automatische losinstallatie van SKIP (schacht I) rechtstreekse verbinding naar betonnen kolenbunker (1963) en vervolgens transportband naar wasserij.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
Vandaag is enkel een gedeelte van het ontvangstgebouw van schacht II bewaard. Dit ontvangstgebouw was door de terreinverzakkingen in sterk verval geraakt en werd bijgevolg gedeeltelijk gesloopt. Er werd ervoor gekozen het resterende deel te conserveren als een publiek toegankelijke ruïne.
Het ontvangstgebouw van schacht I werd tussen 1993 en 1998 afgebroken. Ook de andere onderdelen die in de inventaristekst werden vermeld zijn niet langer bewaard, meer bepaald het volume met verpleegzaal en burelen tussen de ontvangstgebouwen, de loopbruggen voor mijnwagentjes en de transportband.
ARAT ARCHITECTEN 2017: Beheersplan schachtbokken steenkoolmijn C-mine [online], https://id.erfgoed.net/plannen/470 (geraadpleegd op 19 oktober 2022).