erfgoedobject

Elektrische centrale

bouwkundig element
ID
200597
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200597

Juridische gevolgen

Beschrijving

Sedert aanvang der exploitatie wordt elektrische energie geproduceerd door aanwending van de opgehaalde steenkool. Het ketelhuis (drie delen: Cockerill (hoogbouw), Brouhon en Bailly-Mathot), voornamelijk opgetrokken in metaalvakwerk, betonskelet en baksteenmetselwerk, kreeg zijn kenmerkende noordgevel omstreeks 1928, en omsluit de elektrische centrale (uitgebouwd vanaf 1919).

Ten westen van deze eenheid; magazijn poederkolen II (1922), in 1975 verbouwd tot centrum voor beroepsvorming; sloping aangevat einde 1978. Interessante verwerking van baksteenarchitectuur (gevels), met interne dragende metaalstructuur en gebint; aan de noordelijke gevel twee plezierige erkers in metaalvakwerk, met muurvlakken in baksteenmetselwerk en beplanking, en rustend op metalen consoles.

Ook voor de nieuwe pulverisatiefabriek (zuiver functionele blokarchitectuur, van baksteen en beton, circa 1950?) is de sloping aangevat.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n1 (A-Ha), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van de in de inventaristekst vermelde mijngebouwen, is enkel de voormalige elektrische centrale bewaard. In dit gebouw bevinden zich nog de oude schakel- en controlepanelen.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Steenkoolmijn van Winterslag


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Elektrische centrale [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200597 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.