erfgoedobject

Gemeentehuis van Hingene

bouwkundig element
ID
2006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2006

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Kasteeldreef, voormalig "gemeentehuis", van 1938 (zie opschrift boven de deur), naar ontwerp van architect E. Lamot (zie marmeren gedenkplaat links in hal).

Halfvrijstaand pand van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak met zeer steile helling (nok evenwijdig met straat, mechanische pannen); zijtopgevel rechts met aandak; gebruik van lokale klampsteen en neotraditionele reminiscenties; balkon met gemeentewapen.

Links ernaast, aan weerszijden van het begin van de Kasteeldreef: twee linden, eertijds deel uitmakend van de lindedreef, aangelegd in de periode 1843-1854, vermits ze nog niet is aangeduid in de atlas der buurtwegen (1843), maar wel op de geografische kaart van Ph. Vandermaelen (1854); met uitzondering van de twee vermelde linden heraangeplant in het plantseizoen 1986-1987.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Hingene, dossier 1.
  • Gegevens verstrekt door de dienst Leefmilieu van de gemeente Bornem.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Welkomstlinden Kasteel d'Ursel

  • Is deel van
    Wolfgang d'Urselstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gemeentehuis van Hingene [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2006 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.