Schachtbok met ontvangstgebouw

Beschrijving

Schachttorens opgetrokken vanaf 1924 (schacht I) en 1925 (schacht II), naar ontwerp van Lemaire (Chatelineau), door de Luxemburgse constructiefirma Wurth. Uitgevoerd in metaalvakwerk volgens het boktype, met open liftkoker (boven schacht) vóór beide boksspieren; twee achterwaarts gerichte boksderdebenen. Metalen boogdak. Door de kleinere nuttige schachtdoormeter (diameter 5 meter, tegen diameter 6 meter bij schacht II) beschikt schachtbok I slechts over twee kabelschijven, en een enkele liftkoker.

Ontvangstgebouwen (beton en met betonnen gevelvlakken opgevuld metaalvakwerk) opgetrokken onder en tussen de benen der schachtbokken (1925).

Aanvullende informatie

Van de twee schachttorens werd schattoren I gesloopt. Enkel schachtbok II met ontvangstgebouw eronder is bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s 1979-1990, 2000-2003, Koolmijnlaan zonder nummer, Heusden-Zolder  [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 18 oktober 2022).