erfgoedobject

Mariapark

bouwkundig element
ID
200612
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200612

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mariapark
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Parkje, gelegen in de dorpskern; toegankelijk via de Onze-Lieve-Vrouwstraat en de Parklaan; eertijds een uitloper van de Konijnenberg; legendarische vindplaats van het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeld van Vosselaar, troosteres der bedrukten, heden bewaard in de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Voor deze devotieplaats werd in 1890 in opdracht van pastoor Woestenborghs een tweede Onze-Lieve-Vrouwebeeld gemaakt, gelijk aan het oorspronkelijke, aanvankelijk geplaatst in openlucht en omgeven met ijzeren hekwerk; deze kapel werd in 1925 overbouwd met de huidige kapel, gelegen in het verlengde van de Onze-Lieve-Vrouwestraat: rechthoekig, bakstenen gebouwtje met recht afgesloten, lager koor, onder zadeldaken met aandaken.

Bepleisterd en beschilderd interieur met in koor eerste kapel uit 1890 namelijk zandstenen "Sedes Sapientiae" in een baldakijn, geplaatst op arduinen sokkel met inscriptie O.-L.-Vrouw van Vosselaer BVO 20 mei 1890.

In de periode 1930-1934 nivelleringswerken en rondom de kapel aanleg van een bidtuin met beeldhouwwerk van S. Goossens onder meer een kruisweg, de 15 mysteries van Onze-Lieve-vrouw, een Piëta onder het kruis, een Heilig Hartbeeld,.... Op 19/5/1935 inhuldiging van het Mariapark door kardinaal Van Roey. Oude naald- en loofbomen onder meer beuk, linden, ceder,...

Toegang in de Onze-Lieve-Vrouwstraat geflankeerd door arduinen hekpijlers. Het geheel werd gerestaureerd in 1986-1988.

  • DE KOK H., Gids voor het oude Turnhout en omgeving, Dl. 2. De omliggende gemeenten, Antwerpen-Amsterdam, 1980, dl. 2, p. 113.
  • S.N., Het Mariapark van Vosselaar, V.V.V.-brochure, Vosselaar, 1988.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Turnhout, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mariapark [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200612 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Vosselaar

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.