Wachthuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wachthuis

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksweldadigheidskolonie Wortel

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijksweldadigheidskolonie Wortel

Beschrijving

Wachthuisje/woning van de toezichters voor de tram, gelegen op het kruispunt van twee dreven. Het oorspronkelijk gebouwtje, onder meer gekend dankzij prentbriefkaarten, was opgevat als een rustiek paviljoentje in pseudo-vakwerkbouw met als knoestige boomstammen uitgewerkte stijlen onder een strodak. De huidige kleinere constructie komt hiermee nauwelijks overeen. In het huisje met beschieting onder overkragend zadeldak met topversiering herinneren alleen de knoestige boomstammen eraan.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in Belgi√ę, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, ¬†Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle