Stokerij Smeets

• is aangeduid als beschermd monument Stokerij Smeets

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stokerij Smeets

Beschrijving

Stokerij Smeets, ook wel Brandewijnketel genoemd, confer 18de-eeuwse vermelding. Midden 19de eeuw lag het pand, dat al een tijdlang geen stokerijfunctie meer had, er erg vervallen bij. Maar in 1885 opnieuw in gebruik genomen door de familie Vanstraelen. De zwaar vervallen gebouwen werden zelfs vernieuwd en ingericht als mouterij. Stoker Vinckenbosch nam het pand over en via de familie Brepoels werd jeneverstokerij Smeets eigenaar. Tot voor enkele jaren stookte Smeets nog geregeld op de installatie.

Van de stokerij zijn alle bijgebouwen afgebroken. Het complex getuigde van een 19de-eeuwse functionele bedrijfsarchitectuur.

Rode baksteenbouw onder zadeldak, drie bouwlagen en tien traveëen. Vernieuwde dakgoot met gootlijst met uitgelengd muizetandfries. Gevel geritmeerd door kleine verankerde pilasters van baksteen, met ertussen ramen met kleine roedeverdeling. Aan de zijgevel, per verdieping dubbele laaddeur. Op de tweede verdieping, laaddeur onder afdak met katrolsysteem.

Bron: Beschermingsdosiser DL000203