Stokerij Smeets

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Brandewijnketel
Provincie Limburg
Gemeente Hasselt
Deelgemeente Hasselt
Straat Raamstraat
Locatie Raamstraat 17, Hasselt (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stokerij Smeets

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Stokerij Smeets

Deze bescherming is geldig sinds 13-10-1980.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Stokerij Smeets, ook wel Brandewijnketel genoemd, confer 18de-eeuwse vermelding. Midden 19de eeuw lag het pand, dat al een tijdlang geen stokerijfunctie meer had, er erg vervallen bij. Maar in 1885 opnieuw in gebruik genomen door de familie Vanstraelen. De zwaar vervallen gebouwen werden zelfs vernieuwd en ingericht als mouterij. Stoker Vinckenbosch nam het pand over en via de familie Brepoels werd jeneverstokerij Smeets eigenaar. Tot voor enkele jaren stookte Smeets nog geregeld op de installatie.

Van de stokerij zijn alle bijgebouwen afgebroken. Het complex getuigde van een 19de-eeuwse functionele bedrijfsarchitectuur.

Rode baksteenbouw onder zadeldak, drie bouwlagen en tien traveëen. Vernieuwde dakgoot met gootlijst met uitgelengd muizetandfries. Gevel geritmeerd door kleine verankerde pilasters van baksteen, met ertussen ramen met kleine roedeverdeling. Aan de zijgevel, per verdieping dubbele laaddeur. Op de tweede verdieping, laaddeur onder afdak met katrolsysteem.

Bron: Beschermingsdosiser DL000203

Relaties

maakt deel uit van Raamstraat

Raamstraat (Hasselt)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.