erfgoedobject

Belgische militaire begraafplaats

bouwkundig element
ID: 200660   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200660

Juridische gevolgen

Beschrijving

De beboomde begraafplaats wordt afgesloten door een straathek op bakstenen voet met dekstenen en gootmonden van blauwe hardsteen. Het centrale poorthek heeft hoge, vierkante hekpijlers van baksteen met sokkel. Ook de steunbeer, tussen de hekmuur en de pijler is van baksteenmetselwerk met speklaag, deksteen en gestileerd volutestuk van hardsteen. Het poorthek is van smeedijzer met zwart geschilderde, gelijkwaardige pijlen en regels, met knoop op de orthogonale kruisingen en met weerhaken op de stijlen. Het afsluithek is volgens hetzelfde model. Het traveeritme is aangegeven door de spitsboogvormig verbonden stijlen.

Een afgeronde, ontdubbelde trappenpartij met 4 treden leidt naar de hoger gelegen dodenakker met sobere aanleg: een brede centrale laan uit rode steenslag rond een rechthoekig grasperk voert naar een hardstenen kruis op een getrapte sokkel, met “PAX” en een vlaggemast.

Links vooraan op de begraafplaats staat het houten schuilhuisje, met grondplan, register en bezoekersboek. Ter hoogte van de vlaggenmast, zitbanken.

Behalve de voormuur wordt de rest van de begraafplaats afgesloten door een recente omheining. Vlak naast de begraafplaats is er een gedenkteken voor het 4de en 24ste Linieregiment.

Op 13 augustus 1915 herdachten de bewoners de eerste verjaardag van de gevechten. Deze militaire begraafplaats werd vermoedelijk in de na-oorlogse jaren nog verder uitgebreid.


Bron     : Beschermingdossier DL002544
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

 • Is deel van
  Halen
  Halen (Halen)

 • Is deel van
  Slagveld van Halen
  Lanciersstraat (Halen)

 • Is gerelateerd aan
  Belgische militaire begraafplaats
  Liniestraat zonder nummer (Halen)

 • Is gerelateerd aan
  Oorlogsmonument
  Liniestraat zonder nummer (Halen)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Belgische militaire begraafplaats [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200660 (Geraadpleegd op 13-11-2019)