erfgoedobject

Steunpunt Blankenberghe Mole

bouwkundig element
ID
200662
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200662

Juridische gevolgen

Beschrijving

Geschutsbunker. Op de westelijke oever van de havengeul te Blankenberge was tijdens de oorlog een omvangrijk steunpunt gelegen. Thans resten er nog twee bunkers waarvan er één voor 99 % verzand is. De bunker die overblijft is een geschutsbunker voor een anti-tankkanon dat de havengeul en het strand in oostelijke richting flankeerde. Het betreft een Regelbau 680. De toestand van de bunker is zeer goed, enkel de flankeringsmuur werd in de loop van de jaren afgebroken. De bunker wordt thans gebruikt als voorraadruimte van het café.

Een ander element om de havengeul te verdedigen was het plaatsen van een oude buitgemaakte tankkoepel op een Vf betonconstructie: een betonnen constructie met wanden van minder dan 2 meter (Verstärkt Feldmabig). De koepel werd aan het oog onttrokken doordat men er stenen tegenaan gestapeld heeft en er aarde over gestort heeft. Aangezien er geen grondwater aan het metaal kan, vermoedt men dat de toestand van de koepel goed is.


Bron: Beschermingsdossier DW002377

De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Steunpunt Blankenberghe Mole [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200662 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.