Begijnhofpomp

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhofpomp

Beschrijving

Op het kerkplein van het begijnhof toont historisch beeldmateriaal een put en een pomp, aan de zuidoostelijke zijde. Deze pomp verschijnt in een oerconstellatie onder een zeer eenvoudige vorm, als een eenvoudige bakstenen pijler, waaraan de eigenlijke installatie was opgehangen; later is deze basis wit gekalkt en monumentaal bekroond met een barok aandoend, klokvormig ornament, waarop een heiligenbeeld prijkt (de Heilige Begga?). Dit beeld lijkt in een later stadium verdwenen te zijn (of het beeldmateriaal waarop het monument als dusdanig verschijnt zou moeten dateren uit een periode voor de afwerking ervan). Wat is overgebleven van de pomp, met name het klokvormige ornament, is in twee stukken verdeeld en als dusdanig onderdeel geworden van een uit allerhande spolia samengesteld monument op een nabij pleintje.

• Historisch fotomateriaal bewaard in het Stadsarchief Sint-Truiden Voorprimitieve kadastergegevens bewaard in Hasselt.
  • Dossiers en foto’s in het archief AML-Limburg.
  • DE DIJN (C. G.). Het Begijnhof te Sint-Truiden en zijn nieuwe bestemming: een menselijke ontmoetingsplaats met kunstpatrimoniale en museologische objectieven. Rehabilitatie van het pand "Het Torenhuis" ten behoeve van het provinciaal museum voor religieuze kunst. Onuitgegeven voorstudie in opdracht van het provinciebestuur, 1982.

Bron: Beschermingdossier DL002393