Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetery

Gemeente Langemark-Poelkapelle

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetry

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetry

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De nabijgelegen boerderij werd door Britse eenheden 'Cement House' genoemd. Duitse eenheden hadden er een stevige betonnen constructie opgetrokken. De verovering van deze boerderij in augustus 1917 (tijdens de Derde Slag bij Ieper) gebeurde ten koste van heel wat mensenlevens. Eens veroverd werd gestart met een begraafplaats naast de boerderij, die door de Britten gebruikt zou worden tot het Duitse Lente-Offensief in april 1918. De begraafplaats werd gebruikt door de 4de en 17de 'Division Burial Officers', door 'field ambulances' (medische posten) en door gevechtseenheden. De oorspronkelijke begraafplaats, nu perk 1, bestaat uit een onregelmatige groepering van 231 graven.

Perken II tot XV werden na de oorlog aan de begraafplaats toegevoegd door de aanvoer van stoffelijke resten die ontgraven werden op de slagvelden rond Langemark en Poelkapelle en door de ontruiming van kleinere begraafplaatsen. De perken XVI, XVII en XVIII bevatten 487 Franse militairen, die net als het merendeel van de verspreide Britse graven in het najaar van 1917 omgekomen waren. De Fransen werden in 1922 naar elders overgebracht. De vrijgekomen plaats werd gebruikt voor graven uit gemeentelijke begraafplaatsen en kerkhoven, waar het behoud niet langer gewaarborgd kon worden.

Cement House Cemetery wordt nog steeds gebruikt ('open cemetery') voor begraving van stoffelijke resten, die vandaag de dag teruggevonden worden op de voormalige slagvelden. De laatste bijzettingen zijn die van 3 onbekende militairen, die hier begraven werden op 14 november 2005.

Cement House Cemetery werd ontworpen door R. Blomfield (hoofdarchitect) en A.J.S. Hutton (uitvoerend architect).

Begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van circa 9685m². Het terrein is ongeveer vlak en wordt langs straatzijde omgeven door een rode bakstenen muur, afgewerkt met witte deksteen, in verschillende niveaus aangelegd (met het oplopend straatniveau mee). Aan de andere zijden is een haag (rode beuk) aangeplant.

Poortgebouw uit rode baksteen met rondbogige doorgang, naar boven toe trapsgewijs versmallend, afgedekt met witte natuurstenen platen. Bij de toegang zijn het registerkastje en het opschrift 'Cement House Cemetery MCMXVI - MCMXVIII' aanwezig.

In de noordoostelijke en noordwestelijke hoek staat telkens een achthoekig schuilhuisje in rode baksteen, met een koepelvormige bekroning uit witte natuursteen, met rondbogige deuropeningen en oculi met geometrisch traliewerk. Ze bevatten de landplaten en de metalen informatieplaat.

In de oostelijke hoek staat een dienstgebouw. Centraal tegen de zuidelijke rand, recht tegenover de ingang, staat het 'Cross of Sacrifice' (type B). Vlakbij staan 'special memorials'. De 'Stone of Remembrance' staat tegen de oostelijke rand. De graven liggen verspreid over 21 perken. Het geheel wordt getooid met paardenkastanjes, amberbomen, coniferen en bloemperken bij de graven.