Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetery

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Langemark-Poelkapelle
Deelgemeente Langemark
Straat Zonnebekestraat
Locatie Zonnebekestraat zonder nummer, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 01-01-2002 - 31-12-2005).
  • Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetry

Deze bescherming is geldig sinds 19-12-2014.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetry

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De begraafplaats, gelegen op een tijdens de oorlog fel begeerde heuvelrug, is genoemd naar een nabijgelegen boerderij. 'Dochy Farm' werd door Duitse eenheden uitgebouwd tot een versterking. De boerderij kon door de '4th New Zealand Brigade' veroverd worden op 4 oktober 1917 tijdens de gevechten om Broodseinde (Derde Slag bij Ieper). De begraafplaats werd pas na de oorlog aangelegd door de concentratie van geïsoleerde graven verspreid over de slagvelden rond Boezinge, Sint-Juliaan, Frezenberg en Passendale. De locatie bevond zich op een knooppunt van verbindingswegen te midden van het slagveld, waardoor het een ideaal verzamelpunt was om lichamen over te brengen. Sprekend is dat 2/3 van de doden hier ongeïdentificeerd zijn. Er werden volgens het huidige register 1439 doden begraven of herdacht, waarvan er 958 niet geïdentificeerd konden worden. Voor 2 doden, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de naamloze graven bevinden, werd een 'special memorial' opgericht. De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Begraafplaats met rechthoekig grondplan met achteraan 2 afgeschuinde hoeken en een oppervlakte van 4525m². Het terrein is licht golvend en omgeven door een rode bakstenen muur afgewerkt met witte deksteen. Aan straatzijde is de muur vrij laag, waardoor de begraafplaats een open karakter heeft. In de voormuur zitten 2 toegangshekken met tussenin het opschrift 'Dochy Farm New British Cemetery 1914-1918'. Het voorste gedeelte van de begraafplaats bestaat uit een grasveld, met centraal de 'Stone of Remembrance', die geflankeerd wordt door esdoorns. Links en rechts vooraan staan 2 schuilgebouwen uit rode baksteen, bovenaan afgewerkt met trapsgewijs versmallende witte natuurstenen blokken en een segmentboogvormige dekplaat. In deze gebouwen zijn zitbanken, de metalen informatieplaat, de landplaten en het registerkastje terug te vinden. Achteraan is een bakstenen dienstgebouwtje terug te vinden. Vanaf de 'Stone of Remembrance' loopt een pad naar het 'Cross of Sacrifice' (type B) centraal achteraan op de begraafplaats. De graven liggen regelmatig verspreid over 12 perken en worden getooid met bloemperken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • CAVE N. (Vertaling: Lampaert Roger), Passendale. De strijd om het dorp, Erpe, 1999 (Slagveld België, 1).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk, 1992.

Bron: DW002415

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Langemark

Langemark (Langemark-Poelkapelle)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.