Teksten van Dochy Farm New British Cemetery

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200673

Britse militaire begraafplaats Dochy Farm New British Cemetery ()

Britse militaire begraafplaats, gelegen op een heuvelrug langs de Zonnebekestraat, ter hoogte van de Hazeweidestraat, op ongeveer 2500 meter ten zuidoosten van de kerk van het gehucht Sint-Juliaan.

Historiek

De begraafplaats, gelegen op een tijdens de oorlog fel begeerde heuvelrug, is genoemd naar een nabijgelegen boerderij. 'Dochy Farm' werd door Duitse eenheden uitgebouwd tot een versterking. De boerderij kon door de '4th New Zealand Brigade' veroverd worden op 4 oktober 1917 tijdens de gevechten om Broodseinde (Derde Slag bij Ieper).

De begraafplaats werd pas na de oorlog aangelegd door de concentratie van geïsoleerde graven verspreid over de slagvelden rond Boezinge, Sint-Juliaan, Frezenberg en Passendale. De locatie bevond zich op een knooppunt van verbindingswegen te midden van het slagveld, waardoor het een ideaal verzamelpunt was om lichamen over te brengen. Sprekend is dat 2/3 van de doden hier ongeïdentificeerd zijn.

Er werden volgens het huidige register 1.439 doden begraven of herdacht, waarvan er 958 niet geïdentificeerd konden worden. Voor twee doden, waarvan aangenomen wordt dat ze zich onder de naamloze graven bevinden, werd een 'special memorial' opgericht.

De begraafplaats werd ontworpen door Reginald Blomfield (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect).

Kenmerken

Begraafplaats met rechthoekig grondplan met achteraan twee afgeschuinde hoeken en een oppervlakte van 4.525 m². Het terrein is licht golvend en omgeven door een rode bakstenen muur afgewerkt met witte deksteen. Aan straatzijde is de muur vrij laag, waardoor de begraafplaats een open karakter heeft. In de voormuur zitten twee toegangshekken met tussenin het opschrift 'Dochy Farm New British Cemetery 1914-1918'. Het voorste gedeelte van de begraafplaats bestaat uit een grasveld, met centraal de 'Stone of Remembrance', die geflankeerd wordt door esdoorns. Links en rechts vooraan staan twee schuilgebouwen uit rode baksteen, bovenaan afgewerkt met trapsgewijs versmallende witte natuurstenen blokken en een segmentboogvormige dekplaat. In deze gebouwen zijn zitbanken, de metalen informatieplaat, de landplaten en het registerkastje terug te vinden. Achteraan is een bakstenen dienstgebouwtje terug te vinden. Vanaf de 'Stone of Remembrance' loopt een pad naar het 'Cross of Sacrifice' (type B) centraal achteraan op de begraafplaats. De graven liggen regelmatig verspreid over twaalf perken en worden getooid met bloemperken.

  • CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Passendale. De strijd om het dorp (Slagveld België, 1), Erpe.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002415, Britse militaire begraafplaatsen te Langemark-Poelkapelle (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dochy Farm New British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/125296 (geraadpleegd op ).


Dochy Farm New British Cemetery (St-Juliaan - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Zonnebekestraat, ter hoogte van de Hazeweidestraat, op circa 2500m ten zuidoosten van de kerk van Sint-Juliaan en op circa 1 km ten zuiden van het Nieuw-Zeelands monument van 's Graventafel. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

'Dochy Farm' zoals de boerderij nabij de huidige begraafplaats door de Britten werd genoemd, werd door Duitse eenheden uitgebouwd tot een versterking. De boerderij kon door de '4th New Zealand Brigade' veroverd worden op 4 oktober 1917 tijdens de gevechten om Broodseinde.

De begraafplaats werd pas na de oorlog aangelegd door de concentratie van geïsoleerde graven verspreid over de slagvelden rond Boezinge, Sint-Juliaan, Frezenberg en Passendale.

De reden van deze plaats wordt aangegeven door zijn locatie: een weg die werd onderhouden gedurende de hele oorlog, in het midden van het slagveld en met andere verbindingswegen naar delen van het nabij gelegen slagveld en met een (oorlogs)spoorweg in de nabijheid. Dit maakte het tot een centraal punt om de lichamen over te brengen vanuit de slagvelden. Sprekend is dat 2/3 van de doden hier ongeïdentificeerd zijn. De begraafplaats telt vertegenwoordigers van bijna alle hoeken van het koninkrijk en zijn Dominions.

Beschrijving

Dochy Farm New British Cemetery werd ontworpen door Sir Reginald Blomfield als hoofdarchitect en Cowlishaw als hulparchitect. Het grondplan is rechthoekig met aan de achterkant 2 afgeschuinde hoeken en heeft een oppervlakte van 4525 m². Het terrein is licht golvend en omgeven door een rode bakstenen muur afgewerkt met witte deksteen.

In de lange zijde zijn 2 toegangen, bestaande uit smeedijzeren poortjes geflankeerd door rode bakstenen vierkante steunberen afgewerkt met witte deksteen. In de voormuur tussen de 2 ingangen staat: 'Dochy Farm New British Cemetery 1914-1918'.

Binnen op de begraafplaats, tussen de 2 toegangen, staat de 'Stone of remembrance'. Links en rechts 2 grote schuilgebouwtjes, met daarin zitbanken, de metalen CWGC-infoplaat, de landplaten en het registerkastje. Er is nog een rood bakstenen dienstgebouwtje, afgewerkt met witte natuursteen, en een composthoop.

Centraal loopt vanaf de 'Stone of remembrance', een pad naar het 'Cross of sacrifice', die van het type B is. Hier bevinden zich 2 'special memorials', voor doden waarvan aangenomen wordt dat ze hier begraven liggen.

De 12 perken zijn vrij symmetrisch aangelegd. Er worden volgens het huidige register 1439 doden begraven of herdacht, waarvan er 958 niet geïdentificeerd konden worden. Het gaat om 936 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 305 doden uit Australië, 83 doden uit Canada, 98 doden uit Nieuw-Zeeland en 17 doden uit Zuid-Afrika.

  • Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CAVE Nigel 1999: (Vertaling: Lampaert Roger), Passendale. De strijd om het dorpe, Erpe, De Krijger, (= Slagveld België 1).

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dochy Farm New British Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/teksten/195810 (geraadpleegd op ).