erfgoedobject

Bridge House Cemetery

bouwkundig element
ID
200675
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200675

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen langs de Roeselarestraat, tegenover huisnummer 11, vlakbij het kruispunt met de Peperstraat, op ongeveer één kilometer ten zuiden van de kerk van Sint-Juliaan.

Historiek

'Bridge House' was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post. De '59th (North Midland) Division' startte hier met begravingen eind september 1917. Nu liggen er 45 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton.

Beschrijving

Kleine begraafplaats met een nagenoeg rechthoekig grondplan en een oppervlakte van 186 m². Het terrein is vlak. De begraafplaats wordt betreden via een lang toegangspad, die net als de rest van de begraafplaats omsloten wordt door een breukstenen muur, afgedekt met witte natuursteen.

In de pijlers aan straatzijde zijn het opschrift 'Bridge House Cemetery MCMXVII' en één landplaat verwerkt. De andere twee landplaten zijn ingewerkt in de gebogen hoeken van het toegangspad met de eigenlijke begraafplaats. Het 'Cross of sacrifice' is van het kleinste type (A1). Alle graven behoren tot één perk en worden getooid met bloemperken.

  • CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Passendale. De strijd om het dorp (Slagveld België, 1), Erpe.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient. Norwich-Norfolk.
  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002415, Britse militaire begraafplaatsen te Langemark-Poelkapelle (DECOODT H., 2009)
Auteurs: Decoodt, Hannelore
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bridge House Cemetery [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200675 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.