erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery

bouwkundig element
ID: 200675   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200675

Juridische gevolgen

Beschrijving

'Bridge House' was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post. De '59th (North Midland) Division' startte hier met begravingen eind september 1917. Nu liggen er 45 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden. De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton.

Kleine begraafplaats met een nagenoeg rechthoekig grondplan en een oppervlakte van 186m². Het terrein is vlak. De begraafplaats wordt betreden via een lang toegangspad, die net als de rest van de begraafplaats omsloten wordt door een breukstenen muur, afgedekt met witte natuursteen.

In de pijlers aan straatzijde zijn het opschrift 'Bridge House Cemetery MCMXVII' en 1 landplaat verwerkt. De andere 2 landplaten zijn ingewerkt in de gebogen hoeken van het toegangspad met de eigenlijke begraafplaats. Het 'Cross of sacrifice' is van het kleinste type (A1). Alle graven behoren tot 1 perk en worden getooid met bloemperken.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • SCOTT M., The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient.. Norwich-Norfolk, 1992.
  • CAVE N. (Vertaling: Lampaert Roger), Passendale. De strijd om het dorp Erpe, De Krijger, 1999 (= Slagveld België, 1).

Bron     : DW002415
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Britse militaire begraafplaats Bridge House Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200675 (Geraadpleegd op 11-12-2019)