Teksten van Bridge House Cemetery

Britse militaire begraafplaats Cement House Cemetery ()

Gelegen langs de Roeselarestraat, tegenover huisnummer 11, vlakbij het kruispunt met de Peperstraat, op ongeveer één kilometer ten zuiden van de kerk van Sint-Juliaan.

Historiek

'Bridge House' was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917 (begin van de Derde Slag bij Ieper). De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post. De '59th (North Midland) Division' startte hier met begravingen eind september 1917. Nu liggen er 45 doden uit het Verenigd Koninkrijk begraven, waarvan er 4 niet meer geïdentificeerd konden worden.

De begraafplaats werd ontworpen door A.J.S. Hutton.

Beschrijving

Kleine begraafplaats met een nagenoeg rechthoekig grondplan en een oppervlakte van 186 m². Het terrein is vlak. De begraafplaats wordt betreden via een lang toegangspad, die net als de rest van de begraafplaats omsloten wordt door een breukstenen muur, afgedekt met witte natuursteen.

In de pijlers aan straatzijde zijn het opschrift 'Bridge House Cemetery MCMXVII' en één landplaat verwerkt. De andere twee landplaten zijn ingewerkt in de gebogen hoeken van het toegangspad met de eigenlijke begraafplaats. Het 'Cross of sacrifice' is van het kleinste type (A1). Alle graven behoren tot één perk en worden getooid met bloemperken.

• CAVE N., LAMPAERT R. (vertaling) 1999: Passendale. De strijd om het dorp (Slagveld België, 1), Erpe.

Bron: Onroerend Erfgoed West-Vlaanderen, Beschermingsdossier DW002415, Britse militaire begraafplaatsen te Langemark-Poelkapelle (DECOODT H., 2009)
Auteurs:  Decoodt, Hannelore

Bridge House Cemetery (St.-Juliaan - WOI) ()

Locatie

Gelegen langs de Roeselarestraat, op het kruispunt met de Peperstraat, tegenover huisnummer 11, op circa 1km ten zuiden van de kerk van Sint-Juliaan. Bridge House Cemetery ligt op circa 700m ten oosten van Seaforth Cemetery Cheddar Villa en circa 700m ten zuiden van St. Julien Dressing Station Cemetery, tussen de wijken Fortuinhoek en Frezenberg, in een licht heuvelachtige omgeving.

Historische achtergrond

'Bridge House' was de naam van een boerderij ten zuidwesten van de brug over de Steenbeek. Het maakte deel uit van de Duitse tweede linie en werd ingenomen in de avond van 31 juli 1917. De boerderij werd door een aantal eenheden geregeld gebruikt als medische post.

De '59th (North Midland) Division' startte hier met begravingen eind september 1917. Met uitzondering van vijf graven, behoren alle graven tot deze divisie. Alle doden, met uitzondering van één, vielen op 26, 27 of 28 september 1917 tijdens de slag om Polygon Wood.

Beschrijving

Bridge House Cemetery werd ontworpen door A.J.S. Hutton. Het grondplan is rechthoekig en heeft een oppervlakte van 186 m². Het terrein is ongeveer vlak. De begraafplaats is door een groen-grijze breukstenen muur omsloten, afgedekt met witte natuursteen.

De begraafplaats kan worden bereikt door via een lang graspad, omzoomd met eenzelfde soort muur als de rest van de begraafplaats. Aan de straatkant is de muur opgehoogd tot een pijler met aan de ene kant de tekst 'Bridge House Cemetery MCMXVII' en aan de andere kant een landplaat. Bij het betreden van de eigenlijke begraafplaats verhoogt de muur en in de 2 bochten die uitwaaieren naar de begraafplaats, zijn de 2 andere landplaten verwerkt.

Het 'Cross of sacrifice', van het type A1, staat vooraan op de begraafplaats. De begraafplaats heeft slechts 1 perk dat bestaat uit 3 rijen uniforme grafstenen (2 lange en 1 korte), georiënteerd naar het zuiden, dus van het Cross weg. Er zijn bloemperken bij de grafstenen.

De begraafplaats telt de graven van 45 Britten uit het Verenigd Koninkrijk, waaronder 4 niet-geïdentificeerden.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • CAVE Nigel 1999: (Vertaling: Lampaert Roger), Passendale. De strijd om het dorpe, Erpe, De Krijger, (= Slagveld België 1).

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Bogaert, Nele