Britse militaire begraafplaats Saint Julien Dressing Station Cemetery

Gemeente Langemark-Poelkapelle
Straat Felix Nadarstraat
Locatie Felix Nadarstraat zonder nummer, Langemark-Poelkapelle (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Britse militaire begraafplaats Saint Julien Dressing Station Cemetery

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Britse militaire begraafplaats Saint Julien Dressing Station Cemetery

Typologiebomen, hekken, militaire begraafplaatsen, omheiningsmuren
DateringWO I, interbellum
SoortPopulus (populier, peppel), Tilia (linde)

Beschrijving

Vanaf september 1917, toen Sint-Juliaan in geallieerde handen gevallen was tijdens de Derde Slag bij Ieper, richtten Britse eenheden in het dorp een 'dressing station' (medische post) in. Noodzakelijkerwijze diende er ook een begraafplaats aangelegd te worden. Deze bleef in gebruik tot in maart 1918. Eén graf in perk I rij F dateert van augustus 1918. De oorspronkelijke begraafplaats bestond uit perken I en III en een deel van perk II en telde 203 graven. Tijdens de zomer 1918 werd de begraafplaats zwaar beschadigd door artillerievuur. Na de oorlog kwam er een uitbreiding met perk II (gedeeltelijk) en perk IV door de concentratie van geïsoleerde graven rond Sint-Juliaan.

Volgens het huidige register liggen er op deze begraafplaats 428 doden begraven, waarvan er 180 niet geïdentificeerd konden worden. Voor 9 militairen uit het Verenigd Koninkrijk en 2 uit Zuid-Afrika werd een 'special memorial' opgericht. Er wordt aangenomen dat zij onder een naamloze steen begraven liggen.

St. Julien Dressing Station Cemetery werd ontworpen door Reginald Blomfield (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (hulparchitect).

Begraafplaats met onregelmatig grondplan en een oppervlakte van 2173m². Het terrein is licht golvend en door een rode bakstenen muur omgeven. Smeedijzeren toegangshekken geflankeerd door het opschrift: 'St. Julien Dressing Station Cemetery 1916-1918' in de toegangsmuur. Aan de kant van de begraafplaats zijn er in de toegangsmuur zitbanken verwerkt, met de teksten van de landplaten in de rugleuningen gegrift. Vlakbij is ook het registerkastje en de metalen informatieplaat terug te vinden. Het lage, bakstenen dienstgebouw zit verscholen achter groen.

Het 'Cross of sacrifice' is van het type A en staat bij het binnenkomen links, centraal op de begraafplaats. De graven liggen verspreid over 4 onregelmatige perken. De 11 'special memorials' staan in de nabijheid van het offerkruis. Op de begraafplaats zijn bloemperken en struiken aangeplant, evenals populieren (bij het Cross of Sacrifice) en linden.

• Scott Michael, The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient.. Norwich-Norfolk, Gliddon Books, 1992.