erfgoedobject

Britse militaire begraafplaats Ledeghem Military Cemetery

bouwkundig element
ID
200678
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200678

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op 1 oktober 1918 (Geallieerd Bevrijdingsoffensief) werd het dorp door de ‘9th (Scottish) Division’ veroverd, maar het moest nadien deels terug prijsgegeven worden aan de Duitsers. Pas de 14de oktober zou het dorp volledig veroverd worden door de 9de en 29ste divisies. Zij begonnen met de aanleg van 'Ledeghem New Cemetery', zoals de begraafplaats genoemd werd.

Op het kerkhof van Ledegem lagen 14 Britten, die in oktober 1914 en in september en oktober 1918 gestorven waren en die in 1951 overgebracht werden naar Ledeghem Military Cemetery. De begraafplaats werd ingericht door W.H. Cowlishaw. In het totaal liggen er nu 85 Britten begraven (of worden herdacht), waarvan er 17 niet meer geïdentificeerd konden worden. Er staan 2 'special memorials' voor doden, waarvan aangenomen wordt dat ze onder naamloze grafstenen liggen, evenals 1 ‘special memorial’ voor een dode, wiens graf niet meer teruggevonden kon worden op 'Ledeghem Churchyard'.

Kleine begraafplaats met nagenoeg rechthoekige plattegrond, omheind door een bakstenen muur, afgewerkt met witte natuursteen. Aan de zuidkant is de muur gebogen. Toegang via een pad en ijzeren hekken geflankeerd door pijlers uit rode baksteen en witte natuursteen, met het opschrift "Ledeghem Military Cemetery MCMXVIII". Centraal op de begraafplaats staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1). De 2 rijen graven bestaan uit typische 'headstones'. De 3 'special memorials' staan bij het offerkruis. De landplaten zijn verwerkt in de gebogen zuidelijke muur.

  • Informatie van de Commonwealth War Graves Commission (oude en nieuwe registers, informatieborden, website).
  • BOGAERT J. 1993: Deel 1. Tussen Leie en Schelde in 1918, Shrapnel 4.
  • BOGAERT J. 1993: Deel II. In het spoor van de negende (Schotse) divisie, Shrapnel 4.
  • SCOTT M. 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron     : DW002409
Auteurs :  Decoodt, Hannelore
Datum  : 2009


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Britse militaire begraafplaats Ledeghem Military Cemetery [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200678 (Geraadpleegd op 09-05-2021)