Windmolen van het Lindeke

Gemeente Ledegem
Locatie Tuileboomstraat zonder nummer, Ledegem (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Molen van het Lindeke

is beschermd als monument Windmolen van het Lindeke

Beschrijving

De Lindemolen werd vermoedelijk in 1720 of 1726 in Emelgem gebouwd. Weduwe J. Debosschere-Verhamme verkocht deze houten standaardmolen, gelegen op het kruispunt van de Baronstraat en Reperstraat, aan Henricus Declerck. Hij liet de molen in 1920 naar Sint-Eloois-Winkel overbrengen en aan de Tuileboomstraat opbouwen. De molen werd zwaar beschadigd tijdens beschietingen in 1940. Na herstellingen kon hij opnieuw malen tot de stillegging in 1958. In 1961 kocht de gemeente de molen aan en restaureerde hem in 1966-1967. De Lindemolen waaide in 1971 tijdens een storm omver en werd daarbij zwaar beschadigd. Enkele onderdelen bleven bruikbaar voor heropbouw. In de toekomst zal deze molen dan ook heropgebouwd worden aan de Muizelstraat.

• CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, Deel I: arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt; Brugge, 2001, p. 142.