Mergelwoning

Gemeente Riemst

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Mergelwoning

is beschermd als monument Mergelwoning

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kleine Molenstraat

Typologiedorpswoningen

Beschrijving

Tweelagig woonhuis van drie traveeën van het dubbelhuistype onder zadeldak; rechthoekige ramen met cordonvormende lekdrempels op de verdieping. Het venster in de eerste travee op het gelijkvloers is verbouwd tot garage. Gebouwd in mergel en witgekalkt.

Mergel is een marinaal, sedimentair gesteente, ontstaan uit samengekitte kalkresten van zeediertjes, afgezet in een ondiep gedeelte van de zee tijdens de jongste formatie van het Mesozoïcum. Deze steen is een poreuze, zachte, doch homogene kalksteen van witgeelachtige kleur, patinerend tot lichtgrijs.

Bron: Beschermingdossier DL002457