erfgoedobject

Mergelschuur

bouwkundig element
ID
200686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200686

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Mergelschuur
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Mergelschuur
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kleine Molenstraat
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Schuur onder lessenaarsdak (oorspronkelijk zadeldak van circa 1840); gebouw in mergel op gecementeerde plint; rechthoekige deur met vlakke, kalkstenen omlijsting, waarboven een rechthoekig laadvenster met gemetselde, steekboogvormige latei en dito posten met blokken. Komt reeds voor in de Atlas der Buurtwegen

Het dorp Kanne is ontstaan in het dal van de Jeker, uit bebouwingsconcentraties aan weerszijden van de Jeker. Het Jekerdal is smal en ingesloten tussen de heuvelruggen van de Sint-Pietersberg, een 8 kilometer lange kalkheuvel op het grondgebied van de provincies Luik, Belgisch- en Nederlands Limburg, en de Cannerberg. Door het graven van het Albertkanaal (1930-1934) werd het dorp diagonaal doorsneden en in twee gedeeld.

Uit het nazicht van de Ferrariskaart (1771-77) betreffende Kanne blijkt dat het oospronkelijke bebouwingspatroon overeen komt met de typische lineaire nederzettingsvormen uit de vroege middeleeuwen. De vorm is gebaseerd op de hoogteverschillen en bestaat uit een langgerekte rij huizen die op de grens tussen de weilanden en de akkers ligt.


Bron: Beschermingdossier DL002457
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mergelschuur [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/200686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.