Geschutsbunker

Beschrijving

Militair bouwwerk uit de Tweede Wereldoorlog. Geschutsbunker, enige resterende bunker deel uitmakend van het Panzer Steunpunt Blaue Schleuse ter verdediging van de havenstad Oostende.

Het steunpunt maakt deel uit van de Atlantikwall door de Duitsers aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze linie besloeg de hele kust vanaf de Golf van Biskaje tot aan de Noordkaap. Gebouwd volgens het Duitse basisconcept van verdediging.

Het havengebied van Oostende met de torpedobootbunker en twee kustbatterijen (MKB Kursaal en MKB Hundius) werd in het binnenland verdedigd met een anti-tankgracht waarlangs verschillende mitrailleur- en geschutsbunkers opgesteld waren, waaronder de geschutsbunker langs de Brugsesteenweg.

Bunker voor een anti-tankgeschut met bemanningsverblijf. Zeldzaam type voor België, initieel ontworpen voor de Westwall. Uitzonderlijk bewaarde pantserplaat die het kanon beschermde.

• ARCHIEF ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/002115.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien