Bethleem Farm Cemetery

Gemeente Mesen

omvat de bescherming als monument Bethleem Farm East Cemetery
gelegen te Rijselstraat zonder nummer (Mesen)

omvat de bescherming als monument Bethleem Farm West Cemetery

Tags Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog

Beschrijving

De begraafplaats Farm East iets ten noordoosten van 'Bethleem Farm' werd aangelegd door Australische eenheden, nadat de 3de Australische divisie de boerderij kon veroveren op 7 juni 1917 (tijdens de Mijnenslag). Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith. Bethleem Farm East Cemetery is de kleinste Britse militaire begraafplaats. Voor 1 Australiër, waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de onbekenden bevindt, werd een 'special memorial' opgericht. Op het nabijgelegen 'Bethleem Farm' verbleef Adolf Hitler tussen december 1914 en februari 1915. Hij maakte toen onder meer een waterverfschilderij van de ruïnes van de Sint-Niklaaskerk.

Kleine begraafplaats met L-vormig grondplan en een oppervlakte van circa 340m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, waarin bloembakken verwerkt zijn. Bij de toegang, dat wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken en waar te lezen staat 'Bethleem Farm East Cemetery 1917', bevinden zich de 3 landplaten. Centraal staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1), geflankeerd door 2 haagbeuken. In de noordoostelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.

De Farm West Cemetery, vlakbij 'Schnitzel Farm' gelegen, werd gestart op 7 juni 1917, na de ontploffing van 19 dieptemijnen tijdens de Mijnenslag. De 'Bethleem Farm'-hoeve en de omgeving waren die dag veroverd door de 3de Australische divisie. De begraafplaats bleef in gebruik tot december 1917. Hier werden vooral mannen van de ‘14th (Light) Division’ begraven. Volgens het huidige register liggen er 165 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Voor 1 Nieuw-Zeelander, wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd een 'special memorial' opgericht. Er ligt eveneens nog een niet-geïdentificeerde Brit uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan (op de schuine zuidwestelijke hoek na) en een oppervlakte van circa 630m². De begraafplaats wordt omheind met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Open, geplaveide toegang in de schuine hoek, geflankeerd door 2 hogere bakstenen pijlers, afgedekt met witsteen (met het opschrift 'Bethleem Farm West Military Cemetery 1917') en 2 witte paaltjes. Bij de toegang bevinden zich het registerkastje, de metalen informatieplaat en de teksten van de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal achteraan op de begraafplaats en wordt geflankeerd door 2 meidoorns. De graven liggen verspreid over 1 perk. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.