Teksten van Bethleem Farm Cemetery

Britse militaire begraafplaats Bethleem Farm Cemetery (2009)

De begraafplaats Farm East iets ten noordoosten van 'Bethleem Farm' werd aangelegd door Australische eenheden, nadat de 3de Australische divisie de boerderij kon veroveren op 7 juni 1917 (tijdens de Mijnenslag). Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith. Bethleem Farm East Cemetery is de kleinste Britse militaire begraafplaats. Voor 1 Australiër, waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de onbekenden bevindt, werd een 'special memorial' opgericht. Op het nabijgelegen 'Bethleem Farm' verbleef Adolf Hitler tussen december 1914 en februari 1915. Hij maakte toen onder meer een waterverfschilderij van de ruïnes van de Sint-Niklaaskerk.

Kleine begraafplaats met L-vormig grondplan en een oppervlakte van circa 340m². De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, waarin bloembakken verwerkt zijn. Bij de toegang, dat wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken en waar te lezen staat 'Bethleem Farm East Cemetery 1917', bevinden zich de 3 landplaten. Centraal staat het 'Cross of Sacrifice' (type A1), geflankeerd door 2 haagbeuken. In de noordoostelijke hoek staat een bakstenen dienstgebouwtje. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.

De Farm West Cemetery, vlakbij 'Schnitzel Farm' gelegen, werd gestart op 7 juni 1917, na de ontploffing van 19 dieptemijnen tijdens de Mijnenslag. De 'Bethleem Farm'-hoeve en de omgeving waren die dag veroverd door de 3de Australische divisie. De begraafplaats bleef in gebruik tot december 1917. Hier werden vooral mannen van de ‘14th (Light) Division’ begraven. Volgens het huidige register liggen er 165 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven. Voor 1 Nieuw-Zeelander, wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd een 'special memorial' opgericht. Er ligt eveneens nog een niet-geïdentificeerde Brit uit de Tweede Wereldoorlog begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van G.H. Goldsmith.

Begraafplaats met nagenoeg rechthoekig grondplan (op de schuine zuidwestelijke hoek na) en een oppervlakte van circa 630m². De begraafplaats wordt omheind met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. Open, geplaveide toegang in de schuine hoek, geflankeerd door 2 hogere bakstenen pijlers, afgedekt met witsteen (met het opschrift 'Bethleem Farm West Military Cemetery 1917') en 2 witte paaltjes. Bij de toegang bevinden zich het registerkastje, de metalen informatieplaat en de teksten van de landplaten. Het 'Cross of Sacrifice' (type A1) staat centraal achteraan op de begraafplaats en wordt geflankeerd door 2 meidoorns. De graven liggen verspreid over 1 perk. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.

Bron: DW002410
Auteurs:  Agentschap Onroerend Erfgoed (OE)
Datum: 2009

Bethleem Farm East Cemetery (Mesen - WOI) (2003)

Locatie

Gelegen langs de Rijselstraat, in de velden nabij boerderij 45 (‘Bethleem Farm’) , op circa 1km ten zuidoosten van het centrum van Mesen en op circa 400m ten noordoosten van Bethleem Farm West Cemetery, tegen de heuvelflank van de heuvelrug van Mesen ( Messines Ridge ). De begraafplaats is te bereiken via een aarden veldweg en een 200m lang graspad. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Historische achtergrond

Op het nabijgelegen ‘Bethleem Farm’ verbleef Adolf Hitler tussen december 1914 en februari 1915. Hij maakte toen onder andere een waterverfschilderij van de ruïnes van de Sint-Niklaaskerk. De begraafplaats ietsje ten noordoosten van deze hoeve, werd aangelegd door Australische eenheden, toen de 3de Australische divisie de boerderij kon veroveren op 7 juni 1917 (de Mijnenslag). De meeste doden kwamen om ten gevolge van de gevechten van 8 en 10 juni. Ook in september 1917 werd de begraafplaats nog gebruikt.

Beschrijving

Kleine begraafplaats met L-vormig grondplan, effen terrein en een oppervlakte van circa 340m², ontworpen door G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omgeven door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen, waarin bloembakken verwerkt zijn. Bij de toegang, dat wordt afgesloten met een smeedijzeren hekken en waar te lezen staat ‘Bethleem Farm East Cemetery 1917’, bevinden zich de 3 landplaten. Centraal staat de ‘Cross of Sacrifice’, die van het kleinste type (A1) is. Vooraan in de hoek is een bakstenen dienstgebouwtje.

Op ‘Bethleem Farm East Cemetery’ liggen 44 doden begraven, waarvan 1 dode uit het Verenigd Koninkrijk en 43 Australiërs (waarvan er 8 niet geïdentificeerd konden worden). Voor 1 Australiër, waarvan aangenomen wordt dat hij zich onder de onbekenden bevindt, werd een ‘special memorial’ opgericht.

• Bezoekersinformatie Commonwealth War Graves Commission (nieuwe en oude registers).
  • SCOTT Michael 1992: The Ypres Salient. A guide to the cemeteries and memorials of the Salient, Norwich-Norfolk.

Bron: DECOODT H. & BOGAERT N. 2002-2005: Inventarisatie van het Wereldoorlogerfgoed in de Westhoek, project in opdracht van de provincie West-Vlaanderen, “Oorlog en Vrede in de Westhoek”, en Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Afdeling Monumenten en Landschappen.
Auteurs:  Bogaert, Nele, Decoodt, Hannelore
Datum: 2003

Bethleem Farm West Cemetery (Mesen - WOI-WOII) (2003)

Locatie

Gelegen langs de Rijselstraat, in de velden nabij boerderij 35 (‘Schnitzel Farm’), op circa 1km ten zuidoosten van de markt van Mesen en op circa 400m ten zuidwesten van Bethleem Farm East Cemetery, tegen de heuvelflank van de heuvelrug van Mesen. De begraafplaats is te bereiken via de dreef naar de boerderij en een graspad, dat afgesloten is met een hek. De omgeving is landelijk en heuvelachtig.

Deze begraafplaats, vlakbij de ‘Schnitzel Farm’ gelegen, werd eveneens gestart op 7 juni 1917, na de verovering van de ‘Bethleem Farm’-hoeve en omgeving door de 3de Australische divisie. De begraafplaats bleef in gebruik tot december 1917. Hier werden vooral mannen van de ‘14th (Light) Division’ begraven.

Beschrijving

Begraafplaats met rechthoekig grondplan, een effen terrein en een oppervlakte van circa 630m², ontworpen door G.H. Goldsmith. De begraafplaats wordt omheind met een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De linkerhoek aan de voorzijde is afgeschuind en vormt de toegang. Ze bestaat uit 2 hogere bakstenen zuiltjes, afgedekt met witsteen (waarop ‘Bethleem Farm West Military Cemetery 1917’ te lezen staat) en 2 witstenen paaltjes op een met witte tegels bedekte vloer. Bij de toegang bevinden zich het registerkastje, de CWGC-infoplaat en de teksten van de landplaten. De ‘Cross of Sacrifice’ (type A1), staat centraal achteraan op de begraafplaats.

De graven liggen vrij regelmatig verspreid over 1 perk. Volgens het huidige register liggen er 165 doden uit de Eerste Wereldoorlog begraven, waaronder 24 doden uit het Verenigd Koninkrijk, 114 Australiërs (waarvan 1 niet geïdentificeerd kon worden) en 27 Nieuw-Zeelanders. Voor 1 Nieuw-Zeelander, wiens graf door het oorlogsgeweld vernietigd raakte, werd een ‘special memorial’ opgericht. Er ligt eveneens nog een niet-geïdentificeerde Brit uit WOII begraven.

• JACOBS M. s.d.: Notities i.v.m. begraafplaatsen, onuitgegeven nota's.