Vismarkt

Straat Vismarkt
Locatie Vismarkt zonder nummer, Brugge (West-Vlaanderen)

• Synchronisatie databank beschermde monumenten 2008 (synchronisaties: 05-06-2008 - 31-12-2008).

is beschermd als monument Vismarkt

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Vismarkt

Beschrijving

De vismarkt werd in 1745 overgebracht naar de Braamberg, een plein tussen de Groene Rei en de Braambergstraat. Voordien werd de vis verkocht op de Markt. De marktplaats werd pas in 1820-1821 overdekt met een neoclassicistisch gebouw, naar ontwerp van stadsarchitect Jan-Robert Calloigne. Een dubbele colonnade van 126 Toscaanse zuilen zonder basis omsluit een rechthoekig binnenplein. De hoger opgetrokken inkompoort met tongewelf vormt de enige onderbreking in de zuilenrij. Centraal op het binnenplein staat een pomp die bekroond wordt met een obelisk in blauwe hardsteen. De strakke neoclassicistische vormentaal van deze colonnade is duidelijk schatplichtig aan het Franse neoclassicisme van de late 18de en de vroege 19de eeuw. De houten banken werden pas in 1852 vervangen door de huidige stenen verkoopsbanken. De vismarkt is het enige openbare gebouw dat tijdens de Hollandse periode in Brugge gerealiseerd werd.

• CORNILLY, J., Monumentaal West-Vlaanderen, deel II: de fusiegemeente Brugge, Brugge, 2003, p. 201.