Stadspomp

Gemeente Lier

• Ad hoc-beschermingen 2018 (beschermingen: 01-01-2018 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Lier (geografische inventarisatie: 01-01-1990 - 31-12-1990).

is beschermd als monument Stadspomp

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadspomp

Beschrijving

In 1835 werd in opdracht van de toenmalige burgemeester Mast De Vries een stadspomp gebouwd op de Vismarkt, door de Lierse meester-steenhouwer J.J.G. Nuyens, met ornamentiek naar ontwerp van Louis Auguste Serrure.

19de-eeuwse stadspomp in de vorm van een arduinen zuil met een stadsschild en vier bronzen vissen, op een arduinen vierkante sokkel en met een halfrond waterbekken. De pompzwengel is nog aanwezig, evenals de spuwer in vorm van een mannenhoofd. De initialen M.D.V. (Mast De Vries) zijn aangebracht.

Auteurs: Kennes, Hilde & Vandeweghe, Evert